Σε μαζικούς τάφους Κύπριοι αγνοούμενοι

Πάσχα 2008.

Για κάποιους η Ανάσταση δεν ήρθε ακόμα ή όπως αναφέρει ο Αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο ,«Οι νεκροί πεθαίνουν μια φορά, οι αγνοούμενοι πεθαίνουν κάθε μέρα».

….Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Αγνοούμενους έχει αρχίσει, τους τελευταίους μήνες, να ξεθάβει σορούς από μαζικούς τάφους σε αμφότερες τις πλευρές της γραμμής που ακόμη χωρίζει τον ελληνοκυπριακό νότο -σήμερα μέλος της Ε.Ε.- από τον τουρκοκρατούμενο βορρά. Χωρικοί, μάρτυρες και καμιά φορά πιθανόν οι ίδιοι οι δολοφόνοι έχουν δώσει ανωνύμως πληροφορίες για τα σημεία ταφής. Οι σκελετοί των αγνοουμένων βρίσκονταν θαμμένοι σε ακτές, κήπους, πηγάδια και αγρούς, ακόμη και σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση στην ελληνοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας. Κάθε σορός φέρει ίχνη της δικής της συγκλονιστικής ιστορίας. Επισήμως, οι αγνοούμενοι στην Κύπρο ανέρχονται στους 2.000. Μετά το καλοκαίρι του 2006, έχουν βρεθεί 379 σοροί και 83 έχουν αναγνωριστεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους.

Στην Κύπρο, η διαδικασία περιορίζεται στην παράδοση των οστών. Η επιτροπή δεν προσπαθεί να διαπιστώσει πώς πέθανε το θύμα, τι του συνέβη ή ποιος το έκανε. Δεν υπάρχει διαδικασία για τη δικαίωση ή την αποκάλυψη της αλήθειας. Τα οστά επιστρέφουν απλώς στις οικογένειες και οι τάφοι κλείνουν ξανά μέσα στη σιωπή. Εμείς μένουμε πίσω πασχίζοντας να συνθέσουμε το παζλ των γεγονότων. Αλλα είμαστε μόνοι στον ρόλο του ντετέκτιβ, αυτού που προσπαθεί να χαρτογραφήσει την ιστορία με θραύσματα μνήμης και ίχνη που φέρουν τα οστά. Κάποιο στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης με προειδοποίησε ευγενικά: «Τα οστά δεν μιλάνε πολύ. Εχουν περιορισμένα πράγματα να πουν, ισχνές πληροφορίες, δεν είναι πτώματα στον τόπο του εγκλήματος. Οι μόνοι απόρρητοι φάκελοι βρίσκονται στο μυαλό των ανθρώπων που το διέπραξαν».

Το ολοκληρωμένο ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στα:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_26/04/2008_268038

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100040_26/04/2008_268037

Δεν ξεχνώ;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: