Η παγκόσμια κρίση είναι εδώ.Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο κραχ έχει αρχίσει;

Το παρόν θα ενημερώνεται συνεχώς τακτικά (ΠΡΟΣΘΗΚΗ 06/06/2008 :Στο εξής για καλύτερη ανάγνωση – παρακολούθηση του θέματος οι ενημερώσεις θα προστίθενται ως σχόλια) με νέα και πληροφορίες απο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική – πετρελαϊκή – δολαριακή – επισιτιστική κτλ κρίση.

(Λόγω του ότι το θέμα επεκτάθηκε πολύ και δεν είναι ευανάγνωστο , περικόπτονται κάποιες πληροφορίες παραμένουν όμως τα link αναφοράς)

04/05/2008

— Προβλήματα στην παραγωγή κρύβονται πίσω από την άνοδο του «μαύρου χρυσού»

…Σε ορισμένες περιοχές εξαντλούνται τα αποθέματα. Η παραγωγή της Νορβηγίας έχει υποχωρήσει κατά 25% μετά την κορύφωσή της το 2001, ενώ της Βρετανίας έχει πέσει κατά 43% σε οκτώ χρόνια.

...Οι 13 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σκοπεύουν να δαπανήσουν 150 δισ. δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά πέντε εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2012. Θα πρέπει, όμως, ο ΟΠΕΚ να αντλεί 60 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030 για να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι είναι αδύνατον να επιτύχει τον στόχο αυτόν χωρίς το Ιράν και το Ιράκ. Σημειωτέον ότι σήμερα αντλεί 36 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως οι υπάρχουσες επενδύσεις δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τη συρρικνούμενη παραγωγή πετρελαίου και θα χρειασθούν περί τα 5,4 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030 για να αυξηθεί η παραγωγή. Διαφορετικά είναι πιθανή μια κρίση ιλιγγιώδους εκτίναξης των τιμών πριν από το 2015.

ΠΗΓΗ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_04/05/2008_268549

.

========================================

Cantarell, The Third Largest Oil Field in the World Is Dying

ΠΗΓΗ:

http://home.entouch.net/dmd/cantarell.htm

Με πολλές πληροφορίες περί peak oil κτλ.

=============================================

O Βόλκερ προειδοποιεί: «Είμαστε σε κρίση δολαρίου» (Αλίμονό μας)

Ο σχολιασμός απο την ΖΕΣΑ ΖΗΚΟΥ στην Καθημερινή της Κυριακής

……H αμερικανική οικονομία και η παγκόσμια ήδη ευάλωτες στο πετρελαϊκό σοκ που προκαλεί η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, δεν έχουν πολλές αντοχές. Το σύνδρομο του «καυτού» πετρελαίου παρέσυρε το δολάριο στο χάος και το ευρώ στα ιστορικά ύψη των 1,6018 δολαρίων την Τρίτη 22 Απριλίου……..

…Oι Hνωμένες Πολιτείες έχουν εθισθεί σε πρακτικές, οι οποίες είναι ακατάλληλες για τον «κηδεμόνα» του σπουδαία σημαντικότερου –ακόμη– νομίσματος στον κόσμο διατήρησης συναλλαγματικών διαθεσίμων: ανεξέλεγκτος δημόσιος δανεισμός, σπάταλη καταναλωτική δαπάνη και ένα έλλειμμα του ισοζυγίου, που θα είχε ωθήσει από καιρό στην πτώχευση οποιαδήποτε άλλη χώρα…..

….H αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας, προτού ενσκήψει οικονομική κρίση που θα πλήξει ολόκληρο τον κόσμο, λέγεται μεν εύκολα αλλά δεν γίνεται. Οι ΗΠΑ αγοράζουν τα προϊόντα από τις ξένες αγορές δανειζόμενες συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή ο κόσμος θα σταματήσει να δέχεται τα δολαριακά χρεόγραφα…..

……..Η ανισορροπία συνεχίζει να μεγαλώνει και εκφράζονται φόβοι ότι η διόρθωση –που ήδη έχει αρχίσειθα ανατινάξει στο διάβα της το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Πλέον, ήρθε η ώρα της αλήθειας να αποκατασταθούν οι ισορροπίες προτού έρθει η καταστροφή. Το ζήτημα είναι από ποιο σημείο και μετά ο κλονισμός της εμπιστοσύνης γίνεται επικίνδυνος…

ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/economyinteragor_2SubCategorie&xml/&aspKath/economy&fdate=04/05/2008

====================================================

Η κρίση των τροφίμων αποδεικνύεται σοβαρότερη της χρηματοπιστωτικής

Τα φθηνά είδη διατροφής ανήκουν στο παρελθόν εξαιτίας εσφαλμένων πολιτικών

……Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των σιτηρών, του ρυζιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί και οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί τους πρόσφατους μήνες….

…..Ιδιαιτέρως η Αυστραλία, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγές σιτηρών, επλήγη από ξηρασία μυθολογικών διαστάσεων…..

……Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την κακοκαιρία και ιδιαιτέρως την ξηρασία στην Αυστραλία, μάλλον σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Ολοι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις που έχουν προβάλει εμπόδια στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου φέρουν μέρος της ευθύνης για την έλλειψη των τροφίμων…..

……Οι επιδοτήσεις στα καύσιμα υποτίθεται ότι αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια και να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ακόμη, όμως, και με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, για την παραγωγή ενός γαλονιού αιθανόλης από καλαμπόκι απαιτείται περισσότερη ενέργεια από όση προσφέρει το γαλόνι. Αποδεικνύεται δε ότι ακόμη και οι φαινομενικώς «καλές» πολιτικές βιοκαυσίμων, όπως η χρήση της αιθανόλης από ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία, επισπεύδουν την κλιματική αλλαγή καθώς προϋποθέτουν την αποψίλωση δασών. Στο μεταξύ, η γη που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες βιοκαυσίμων δεν χρησιμοποιείται για καλλιέργειες βρώσιμων ειδών. Εν ολίγοις, ο κόσμος λιμοκτονεί στην Αφρική για να ψηφοθηρούν οι Αμερικανοί πολιτικοί στις αγροτικές πολιτείες…..

ΠΗΓΗ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_13/04/2008_266289.

====================================================

Το ψωμί ψωμάκι (κυριολεκτικά) στην Αίγυπτο

……

Πρέπει να ξυπνήσεις πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγει ο ήλιος για να καταλάβεις πώς οι άνθρωποι εδώ πεθαίνουν απ’ την πείνα. «Ζουν με επιδοτούμενο ψωμί», σου λέει όποιος κι αν ρωτήσεις. «Είναι δώδεκα φορές πιο φθηνό απ’ το κανονικό, και δώδεκα φορές πιο άνοστο». Αν δοκιμάσεις να το φας, είναι σα να τρως χαρτί. Αλλά γι’ αυτό το ψωμί πριν από δύο εβδομάδες μαχαιρώθηκαν δύο άνδρες στην ουρά, κι άλλοι πέντε πέθαναν από εξάντληση, περιμένοντας κάτω απ’ τον ήλιο.

ΠΗΓΗ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_25/04/2008_267903.

===================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2η : Τρίτη 06 Μαΐου 2008

Πάνω από τα 120 δολάρια το πετρέλαιο-Θα αγγίξει τα 200 δολάρια μέχρι το 2010 (Ανανέωση)

Αλλεπάλληλα ρεκόρ πραγματοποιεί η τιμή του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει να αγγίξει ως και τα 200 δολάρια σε 24 μήνες. Νέο ρεκόρ στα 120, 70 δολάρια το βαρέλι σημείωσε το πετρέλαιο, μετά το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στα 120,36 δολάρια.

ΠΗΓΗ:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/05/2008_231333

===================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 3η : Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Γκαζώνει για τα 150 δολάρια

……..

«Είναι πολύ πιθανόν η τιμή να φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2008. Υπάρχουν μάλιστα και πιθανές ημερομηνίες που θα συμβεί αυτό. Ενα ενδεχόμενο είναι στις αρχές Ιουλίου, περίοδος όπου σημειώνεται η κορύφωση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Αλλιώς μπορεί να συμβεί μετά τον Οκτώβριο, όταν συγκεντρώνονται τα αποθέματα για το πετρέλαιο θέρμανσης», λέει ο κ. Γεράσιμος Π. Λουράντος, ένας Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά έρευνας και παραγωγής. Η εταιρεία του «Ρetro-Εnergy, international», με έδρα το Λονδίνο, κινείται από τη Ν. Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Ν. Αφρική και τη Βόρειο Θάλασσα.

«Στο ερώτημα εάν η άνοδος τιμής θα συνεχιστεί, η απάντηση είναι ναι. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να σκαρφαλώσει στα 200 δολάρια/βαρέλι, κάτι που εάν συμβεί τελικά θα διαμορφωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή σε μια περίοδο από 18 έως 36 μήνες», λέει. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο «η κερδοσκοπία, ευθύνεται μόνο για το 5-εως 10% της όλης αύξησης. Η αξία αυτή βέβαια ανέρχεται γύρω σε 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Για το 90% της αύξησης των τιμών, όμως, ευθύνεται κυρίως η ασυμμετρία που υπάρχει μεταξύ ικανότητας παραγωγής και ζήτησης.

Σήμερα καθημερινά καταναλώνονται 88-90 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων τα 2/3 παράγονται από κρατικές εταιρείες, όπως τα μέλη του ΟΠΕΚ. Συχνά λοιπόν κρίνουν ως πλέον συμφέρον να πωλούν λιγότερη ποσότητα πετρελαίου προς 120 δολάρια παρά να αυξήσουν την παραγωγή και να υποχωρήσει το τίμημα», λέει ο κ. Λουράντος και προσθέτει μία ακόμη πτυχή της υποβόσκουσας κρίσης: «Υπάρχει και η τρίτη διάσταση, καθώς εκφράζεται από ορισμένους η άποψη ότι τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου αρχίζουν να τελειώνουν, ότι έχουμε ήδη καταναλώσει πάνω από το ήμισυ των υπαρχόντων κοιτασμάτων (peak oil).

Τα στοιχεία
Παράλληλα όμως φαίνεται ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση και τα ίδια τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα ορισμένες κρατικές εταιρείες, καθώς δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν.

«Ενα τμήμα της αύξησης του πετρελαίου, γύρω στο 40%, οφείλεται στην υποτίμηση του δολαρίου», λέει ο κ. Γ. Λουράντος και σημειώνει ότι η διαχεόμενη κινδυνολογία εξυπηρετεί, καθώς ο κόσμος δέχεται ένα καπέλο μέσα στον ημερήσιο τζίρο των 10 δισ. δολαρίων που δαπανώνται για κατανάλωση πετρελαίου.

Ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γ.Αποστολίδη το βρήκα δημοσιευμένο στην διεύθυνση :

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=958439 .

==============================================================

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του προέδρου της δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προς τον πρόεδρο κ. Jean-Claude Trichet και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

……

Το διεθνές πιστωτικό σύστημα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια κρίση. Η κρίση αυτή ξεκίνησε εκτός Ευρώπης όμως, όπως είναι γνωστό, οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα σ’ένα τόπο. Γι’αυτό και η γέννηση αλλά και θεραπεία τους μας αφορούν όλους. Ιδίως μάλιστα όταν η ανάγκη μιας κρίσης επιβάλλει πλέον τον επιμερισμό της δαπάνης για τη διάσωση του συστήματος σε όλη την κοινωνία.

Και η κρίση αυτή έδειξε την μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει κάθε πιστωτικό σύστημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών, υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί υπεραισιοδοξία.

Όταν η εποπτεία των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι εξαιρετικά προσεκτική.

Όταν λησμονείται ότι είναι οι πολίτες που στις δημοκρατίες μας τελικά παρέχουν στο τραπεζικό σύστημα το προνόμιο της συλλογής και αποταμίευσης χρημάτων. Και οι πολίτες απαιτούν το προνόμιο αυτό να ασκείται σαν μια κοινωνική αποστολή που τελικό στόχο θα πρέπει να έχει την ανάπτυξη και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία. Επιδεικνύοντας μέτρο στις καλές εποχές και αποφεύγοντας τη σκληρότητα στις δύσκολες.

Είμαι βέβαιος ότι στις τόσο υπεύθυνες εργασίες σας για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών θα σας καθοδηγεί αυτός ακριβώς ο κοινωνικός στόχος. Αφού μάλιστα ως οι ευρωπαίοι τραπεζίτες φέρετε στους ώμους σας την ιστορική γνώση που γέννησε την Ενωμένη Ευρώπη. Την ιστορική ευθύνη όχι μόνο να μη ξαναζήσουμε τραγικές σελίδες της ιστορίας μας, σελίδες που οι αιτίες τους είχαν σε μεγάλο βαθμό χρηματοπιστωτικά αίτια, αλλά και να συμβάλλετε στην εξάπλωση των ευρωπαϊκών ιδεωδών σ΄έναν κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη λατρεία του κέρδους, ανέχεια και ανισότητες.-

ΠΗΓΗ:

http://www.presidency.gr/omil_content.asp?rid=987==============================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4η : Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Απο την Ελευθεροτυπία.

….Φαίνεται, λοιπόν, πως ο ένοχος για το ξέφρενο πετρελαϊκό ράλι τιμών είναι οι φόβοι σχετικά με την προσφορά των υδρογονανθράκων και τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής τους:

**Η ανακοίνωση ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία κορυφώθηκε και δεν πρόκειται μάλλον να επανέλθει στα τρέχοντα επίπεδα (μειώθηκε 1% το α’ 3μηνο πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια) είναι ενδεικτική της ισχύος που έχει αρχίσει να αποκτά η άποψη πως έχουμε φτάσει ή είμαστε πολύ κοντά χρονικά στην «κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου» σε παγκόσμιο επίπεδο.

**Στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες η κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου έχει ήδη συντελεσθεί πολλά χρόνια πριν.

Το ίδιο διάστημα οι ανακαλύψεις νέων μεγάλων κοιτασμάτων έχουν περιοριστεί σημαντικά παγκοσμίως (τελευταία σημαντική ανακάλυψη στη Βραζιλία).

Οι νέες πηγές

**Ετσι, στον κόλπο του Μεξικού, οι ανακαλύψεις νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν χαμηλό 10ετίας το 2007 και σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Wood Mackenzie αντιστοιχούσαν ποσοτικά μόλις στο 50% των ανακαλύψεων του 2006. Οχι τυχαία, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο Μεξικό (δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ) μειώθηκε 9% την τελευταία τριετία με προοπτική περαιτέρω κάμψης, καθώς εξαντλείται σταδιακά το μεγαλύτερο κοίτασμά του (Cantarell).

**Στη Νιγηρία η παραγωγή θα πέσει κατά το 1/3 έως το 2015 αν δεν γίνουν νέες επενδύσεις.

**Από μελέτη της UBS -η οποία αξιολόγησε τα μεγαλύτερα (πάνω από 100.000 βαρέλια ημερήσιας παραγωγής) προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο μέχρι το 2015- προκύπτει πως με αυξανόμενη ζήτηση και φθίνουσα την παραγωγή των υφιστάμενων πετρελαιοπηγών, ο κλάδος έχει ανάγκη να προσθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως νέας προσφοράς κάθε χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης. Ομως, βασιζόμενοι στα νέα μεγάλα προγράμματα, ο στόχος αυτός δεν πιάνεται. Κατά τη UBS, η νέα προσφορά πετρελαίου φέτος θα φθάσει τα 4,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να υποχωρήσει σε 2,9 εκατ. το 2009 και 1,7 εκατ. το 2010.

ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=18917000.

———————————————————–

Mια μεγάλη πηγή πληροφοριών για το θέμα του Peak Oil απο το blog του Omadeon:

http://omadeon.wordpress.com/category/Peakoil/.

=================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5η : Σαββάτο 31 Μαΐου 2008

Απο την Ελευθεροτυπία ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

……….

Το 1956, ο Μ. Κινγκ Χάμπερτ, ένας γεωλόγος εξειδικευμένος στο πετρέλαιο, εργαζόμενος στη Shell, παρουσίασε μια μελέτη στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, η οποία προέβλεπε ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωνόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ. Ομως ο Χάμπερτ σχεδόν δεν πρόφτασε να παραδώσει την εργασία του. Δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τα αφεντικά του στη Shell, οι οποίοι του ζήτησαν να «μετριάσει τη σημασία της». Η απάντησή του ήταν ότι δεν υπήρχε τίποτα να μετριάσει…….

Στο ζενίθ το 1972

Το 1972, τη στιγμή που η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ άγγιξε το ζενίθ όλων των εποχών, μία ομάδα επιστημόνων από το ΜΙΤ δημοσίευσε μια μελέτη με την επωνυμία «Τα όρια της ανάπτυξης». Προέβλεψαν απότομη πτώση στους φυσικούς πόρους κάθε είδους και σχεδόν αμέσως άρχισαν να παρουσιάζονται διάφορα σενάρια: Κάποια ανέφεραν ότι θα ξεμείνουμε από πετρέλαιο πριν από το 2000 και κάποια άλλα έδειχναν να σημειώνεται το ζενίθ προς τα μισά του 21ου αιώνα.

Όλο το άρθρο

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=5402936.

=================================================

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6η : Σαββάτο 07 Ιουνίου 2008

(Λόγω προβλήματος η ενημέρωση δεν περάστηκε σε σχόλιο , θα γίνει όμως μόλις βρω γιατί δεν μου εμφανίζει τη δυνατότητα σχολιασμού σε παλαιότερα θέματα η wordpress ,ψιλοάσχετος γαρ. )

-«Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου φτάνει σταδιακά στα όριά της», επισημαίνει η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total.

Διαβάστε ολόκληρο το παραπάνω άρθρο στην διεύθυνση:

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_04/06/2008_235719

φθασε τα 137 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας περισσότερο από 9 δολάρια μέσα σε μία ημέρα

(Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο στο σημείο που γράφει:

΄΄.. Για το λόγο αυτό, η ΙΕΑ καλεί τις χώρες να παρακάμψουν τις αντιδράσεις στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος ή κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών .)΄΄

ΠΗΓΗ:

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/07/1522498.htm

Advertisements

9 Σχόλια

 1. Απο την χθεσινή (22/05/08 ) Καθημερινή η Ζέσα Ζήκου :

  ΄΄Ο κόσμος βυθίζεται στην κρίση… Ανήμπορη η Σαουδική Αραβία΄΄

  …Παράλληλα, το πιστωτικό κραχ και οι συνέπειές του στις πραγματικές οικονομίες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τρίζει το παγκόσμιο χρηματιστικό σύστημα και οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες που απειλούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ολες οι προσπάθειες που είχαν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της σοβαρής πιστωτικής κρίσης, δεν είχαν αποτέλεσμα…
  ..Τώρα, η τρίτη, μετά τα πετρελαϊκά σοκ του 1973 και του 1979, ενεργειακή κρίση τείνει να εξελιχτεί η χειρότερη της Ιστορίας. Οι δύο προηγούμενες μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις, του 1973 και του 1979, οφείλονταν σε συγκυριακούς, γεωπολιτικούς παράγοντες: η πρώτη στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο και η δεύτερη στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ. Και στις δύο περιπτώσεις, το βίαιο σοκ διαδέχθηκε η γρήγορη εκτόνωση….΄΄

  Ολόκληρο το άρθρο:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/06/2008_274897

 2. Η είδηση δημοσιεύθηκε την 19/06 :

  ….Σενάριο κραχ τους επόμενους 3 μήνες!

  Συναγερμό για γενικευμένο κραχ στις αγορές στη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, λόγω της πληθωριστικής ανάφλεξης που απειλεί με… παράλυση τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σήμανε, χθες, η Royal Bank of Scotland, προκαλώντας με αυτήν την πρωτοφανή κίνηση νευρικό κλονισμό σε επενδυτές, καταναλωτές και οικονομικά επιτελεία…..

  ….Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της, η Royal Bank of Scotland ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μια πολύ άσχημη περίοδος θα βρεθεί σύντομα πάνω από τα κεφάλια μας – Προετοιμαστείτε!».

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, η χρηματιστηριακή και πιστωτική κρίση που θα σαρώσει στη διάρκεια του καλοκαιριού τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, καθώς θα αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος της ζημιάς από τις υπερβολές της παγκόσμιας άνθησης.

  ΠΗΓΗ:
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8334&pubid=1160480

 3. Και για να γελάσουμε λίγο (αν και η όλη υπόθεση δεν νομίζω ότι είναι για γέλια) διαβάστε σχόλιο του ΄΄Προκόπιου΄΄ από τη στήλη Βυζάντιον της εφημερίδας Παρόν (22/06/2008).

  ΄΄Ούτως ή άλλως το τέλος του κόσμου είναι τόσο κοντά, που αδυνατούμε να το παραδεχθούμε. Προσωπικό μου ρεπορτάζ: στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να φτάνουν κάτι εμπιστευτικές μελέτες ξένων οίκων που προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα παγκόσμια χρηματιστήρια θα έχουν υποστεί κατάρρευση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα επιμένει παρά τον έλεγχο των επιτοκίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μαζεύουμε χώμα από τα μνήματα, το ρίχνουμε στο μπαλκόνι και κάνουμε μπαξέ για να έχουμε τα απαραίτητα προς επιβίωση. Πολιτικά σημαίνει μια κατάσταση μεταξύ παιδικής χαράς και ομηρίας από ένοπλο σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Θρησκευτικά σημαίνει ραγδαία αύξηση των πιστών στις εκκλησίες, διότι το αντίδωρο θα είναι πλέον ένα πλήρες πρωινό γεύμα.΄΄

 4. Η αναταραχή «πέρασε» στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία

  Το «κατώφλι» της Ευρώπης πέρασε πλέον η διεθνής κρίση, με τη Δανία να είναι επισήμως η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση. Το φάσμα της ύφεσης- για πρώτη φορά από το 1984- αντιμετωπίζει και το άλλοτε «οικονομικό θαύμα», η Ιρλανδία, η οποία έως πέρυσι κατέγραφε ισχυρή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά ο πληθωρισμός. Αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα βρίσκεται και η Ισπανία, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημειώθηκε στην αγορά ακινήτων της χώρας, που είχε υπερθερμανθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογες αναμένονται οι εξελίξεις και στο Βέλγιο.
  ……………..
  Πλέον, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει συνέπειες και σε «δεύτερο χρόνο», κυρίως σε οικονομίες με μεγάλο πιστωτικό τομέα και κορεσμένη αγορά ακινήτων. Όταν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τις μελλοντικές προοπτικές ως «ασυνήθιστα αβέβαιες», αρκετοί φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη……

  ΠΗΓΗ:
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/07/2008_239607

 5. Τα ΄΄νταούλια΄΄ άρχισαν να χτυπούν για τα καλά παγκοσμίως.
  Σε λίγο θα χτυπήσουν και τα ΚΑΝΟΝΙΑ (γενικές τράπεζες);

  1.ΖΕΣΑ ΖΗΚΟΥ απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  ΄΄Πανικός: καταρρέει το σύστημα… σαν «χάρτινος» πύργος΄΄
  ΔΙΒΑΣΤΕ ΤΟ στο:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_13/07/2008_277543

  2.ΜΑΡΙΤΑ ΖΗΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  ΄΄* Στο χείλος της χρεοκοπίας οι δύο κολοσσοί της αγοράς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac
  Γκρεμίζει τις αγορές η πτώση τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ ΄΄
  και
  ΄΄ Οι τράπεζες δανείζονται βραχυπρόθεσμα και δανείζουν μακροπρόθεσμα. Αν πληγεί η εμπιστοσύνη και οι πελάτες ταυτοχρόνως απαιτήσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, τότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Και τούτο διότι τα δάνεια δεν θα μπορέσουν να εξοφληθούν με τέτοιους ταχείς ρυθμούς, ώστε να πληρωθούν οι πελάτες-καταθέτες.

  Ακριβώς αυτή είναι και η κρίση η οποία απειλεί, εδώ και ένα και πλέον χρόνο, το τραπεζικό σύστημα. Οι τραπεζίτες παλεύουν προκειμένου να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να δανείσουν. ΄΄….
  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
  http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=D04&aa=1

  3.Του Παναγιώτη Γκρουμούτη απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
  ΄΄Ξεπουλάνε θυγατρικές οι Αμερικανικες τράπεζες΄΄

  ΄΄Πρώτη χρονικά ήρθε η ανακοίνωση του ομίλου της Citigroup Inc. για την εκποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής της στη Γερμανία. Η Citi αποχωρεί ουσιαστικά από τη Γερμανία, πουλώντας το δίκυτό της σε μια γαλλική (!) τράπεζα, εν προκειμένω στην Credit Mutuel, αντί ποσού 4,9 δισ. ευρώ σε μετρητά.΄΄…
  ΄΄Με διαφορά λίγων ωρών ήρθε και η είδηση της αποχώρησης της General Electric Co. από την αγορά της Ιαπωνίας. Οχι βέβαια από την αγορά ηλεκτρικών ειδών, αλλά από τη λιανική τραπεζική! Συγκεκριμένα, η GE ανακοίνωσε πως πούλησε έναντι 5,5 δισ. δολαρίων τη θυγατρική της εταιρεία χρηματοδοτήσεων και λιανικής τραπεζικής στην τράπεζα Shinsei Bank Ltd.΄΄

 6. Και ενω στην ουσία κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται (σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο) ο κόσμος μας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα ;
  Τα σενάρια πλέον περιλαμβάνουν απο παγκόσμιο πόλεμο (ή μεγάλους περιφερειακούς ) , γενικευμένους λοιμούς , επιβολή στρατιωτικού νόμου κτλ.
  Στα παραπάνω υπόσχομαι μια ξεχωριστή ανάρτηση μόλις βρώ ευκαιρία.

  ΥΓ:Σε πόσο καιρό τα ΄΄μέτρα Αλογογκούφη΄΄ δεν θα επαρκούν και θα ανακοινωθούν ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ;

 7. Η ΖΗΚΟΥ έγραφε το Σαββάτο 06/09/08 στη στήλη της στην Καθημερινή
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/economyinteragor_2SubCategorie&xml/&aspKath/economy&fdate=06/09/2008

  …Ο Μπιλ Γκρος κάλεσε χθες την αμερικανική κυβέρνηση να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αγοράσει τα δομημένα τραπεζικά ομόλογα, δηλαδή τα «τοξικά απόβλητα», και τα υπόλοιπα άχρηστα χαρτιά για να αποφευχθεί ένα «χρηματοοικονομικό τσουνάμι»!! Η Wall Street και ο Nasdaq παραπαίουν έχοντας πλήρως υποκύψει στην απαισιοδοξία.

  …Το πιστωτικό κραχ και οι συνέπειές του στις πραγματικές οικονομίες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τρίζει το παγκόσμιο χρηματιστικό σύστημα και οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες που απειλούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

  ….Σημειωτέον, ότι μέχρι σήμερα οι βεβαιωμένες ζημίες από την πιστωτική κρίση και οι μαζικές διαγραφές χρεών που ανακοίνωσαν οι τράπεζες διεθνώς από τις αρχές του 2007, έχουν ξεπεράσει συνολικά στα 500 δισ. δολάρια.

  ….Ο πανίσχυρος Μπιλ Γκρος, δημιουργός και διαχειριστής του μεγαλύτερου στον κόσμο αμοιβαίου κεφαλαίου ομολόγων, εκτιμά ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα εξαναγκαστούν να διαγράψουν 1 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κατρακύλας των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ

  …..

 8. Από το http://theamapati.wordpress.com/ του Χρήστου Μόρφου οδηγήθηκα σε ένα απο τα καλύτερα ιστολόγια σχετικά με την οικονομική κρίση.
  Αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή σας :
  http://epicurus2day.blogspot.com/

  Εδώ παραθέτω ένα απόσπασμα (χωρίς τους πίνακες του ,αν και έτσι είναι κουτσουρεμένο) από το εν λόγω blog σχετικά με το πετρέλαιο κτλ…

  ΄΄Προ ολίγων μηνών, το πετρέλαιο έπλεε σε τιμές κοντά στα $150. Τότε υποστηριζόταν ότι

  α. Η παραγωγή φθίνει, ο ΟΠΕΚ κατά βούληση ανεβοκατεβάζει την παραγωγή. Πρώτον, η παραγωγή βαίνει αυξανόμενη, δεύτερον οι πλην ΟΠΕΚ χώρες έχουν την μερίδα του λέοντος στην παραγωγή και θα συνεχίσουν να την έχουν
  β. Το πετρέλαιο τελειώνει, τα αποθέματα στερεύουν. Αντιθέτως, ω! της εκπλήξεως, τα αποθέματα αυξάνονται
  γ. Ο κόσμος υπερκαταναλώνει πετρέλαιο, υπερκαταναλώνει ενέργεια. Στην πραγματικότητα, μαθαίνει να την χρησιμοποιεί ΠΟΛΥ καλύτερα
  ……….
  Αφού λοιπόν τα αποθέματα αυξήθηκαν, η κατανάλωση σημείωσε μικρή άνοδο, αφού και η παραγωγή αυξήθηκε, αφού ο ΟΠΕΚ δεν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού αλλά απλά σημαντικός εταίρος του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ, του λοιπού πλανήτη, τότε γιατί οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 300% το 2007-2008; Γιατί πολλαπλασιάστηκαν κατα 800% την τελευταία εξαετία; Γιατί 15πλασιάστηκαν (από $10 στα $147/βαρέλι) τα τελευταία 10 μόλις χρόνια;

  Και γιατί μέσα σε 4 μήνες βρέθηκαν να χάνουν το 65% της αξίας τους;

  Γιατί, σε κάθε περίπτωση, στον κόσμο αυτό που απαγορεύονται τα μονοπώλια ή η κατάχρηση «δεσπόζουσας θέσης» (όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο), ανεχόμαστε την ύπαρξη καρτέλ σε ένα από τα πιο βασικά αγαθά; Γιατί το καρτέλ αυτό υποχρεώνει τα κράτη να συναλλάσσονται σε δολάρια; Γιατί οι αγορές του πετρελαίου είναι στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όταν η μισή παραγωγή είναι στη Μέση Ανατολή (δείτε το 1ο διάγραμμα πάλι);΄΄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: