O Σόρος μιλάει στο SPIEGEL για την κρίση κτλ…

Ο Σόρος έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη   στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL.Μετέφρασα (τα Αγγλικά μου δεν είναι και πάρα πολύ καλά )  ένα μέρος της στα ελληνικά.Αν βρω χρόνο θα ανεβάσω και το υπόλοιπο.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Soros_talk_in_Malaysia.jpg

πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Η οικονομία γκρεμίστηκε.

SPIEGEL: κ.Soros παρά τις τεράστιες παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες η οικονομική κρίση χειροτερεύει. Τα χρηματιστήρια είναι σε ελεύθερη πτώση και εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα από την General Motors στο Detroit  μέχρι την BASF στο  Ludwigshafen.Είδατε ποτέ κάτι παρόμοιο;

Soros:Ποτέ. Βρίσκω την παρούσα κατάσταση δραματική και συγκλονιστική. Στο τελευταίο μου βιβλίο “The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008” προέβλεψα την χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.Αλλά να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο σοβαρή. Εξελίχθηκε πέρα και από την πιο παράτολμη φαντασία μου.


SPIEGEL: Ποιοι είναι οι φόβοι σας για τους επερχόμενους μήνες;

Soros:Πιστεύω ότι το σκοτάδι της νύχτας θα το ακολουθήσει η αυγή.Οι αγορές βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση λόγω της έλλειψης ηγεσίας κατά τη μεταβατική περίοδο (σημ:από τον Μπους στον Ομπάμα).Κατα τους επόμενους δυο μήνες οι αγορές θα δοκιμαστούν από εντονότατες πιέσεις.Μετά θα δούμε τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση Ομπάμα.Η χρονική διάρκεια της κρίσης θα εξαρτηθεί από την επιτυχία που θα έχουν.


SPIEGEL:Οι αγορές δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τόσο τον νέο πρόεδρο βρισκόμενες σε έντονη αντίθεση με τον ενθουσιασμό του κόσμου. Απο την 4η Νοεμβρίου που έγιναν οι εκλογές οι αγορές έπεσαν σχεδόν 20%.

Soros:΄Εχω μεγάλες προσδοκίες από τον Barack Obama.Αλλά μέχρι τις εκλογές η οικονομική κοινότητα δεν είχε πλήρως κατανοήσει το μέγεθος της κατρακύλας.Δεν πρόβλεψαν ότι οι οικονομικές αθετήσεις της Lehman Brothers θα προκαλούσαν καρδιακή προσβολή στις αγορές.Η οικονομία γκρεμίστηκε και βλέπεις διαμελισμένα  μέρη της πεσμένα κάτω.


SPIEGEL: Ήταν λάθος που αφέθηκε η Lehman Brothers να χρεωκοπήσει ;

Soros: Ήταν ένα ολέθριο λάθος. Δεν περίμενα ποτέ οι αρχές να αφήσουν στην τύχη της μια τόσο μεγάλη επενδυτική τράπεζα.


SPIEGEL: Θα έχουμε και άλλα θύματα;

Soros: Πιθανόν. Η Citibank , μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο , είναι στη παρούσα φάση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (σημ. SPIEGEL:Τα 300δις $ που σχεδιάζει να διαθέσει η Αμερικανική κυβέρνηση για την σταθεροποίηση της τράπεζας δεν είχαν εγκριθεί μέχρι εκείνη την στιγμή).Υπάρχουν κάποια μέρη (του οικονομικού συστήματος) υποψήφια να  παρουσιάσουν πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πολύ παρεμφερής με αυτή της δεκαετίας του 1930 αλλά εξελίσσεται διαφορετικά. Μάθαμε πώς να μην αφήσουμε την οικονομία να καταρρεύσει. Θα ξοδέψουμε όλα τα χρήματα του κόσμου για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


SPIEGEL:Ο Ομπάμα υποτίθεται θα σώσει τις τράπεζες , θα απαλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία από τα βάρη  και γενικά θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Μπορεί ένα άτομο να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές προσδοκίες;

Soros: Πιθανόν όχι. Αλλά θα διαχειριστεί τα προβλήματα αρκετά καλύτερα από την παρούσα κυβέρνηση.


SPIEGEL: Ο υπουργός οικονομικών Henry Paulson είναι ο επικεφαλής του σχεδίου σωτηρίας. Ποιές ανησυχίες έχετε σχετικά με την απόδοση του;

Soros: Αντέδρασε  στα προβλήματα καθώς αυτά ανέκυπταν. Δεν  μπορούσε να τα προβλέψει(he had no capacity to anticipate them).Όταν άφησε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει , η κατάρρευση των αγορών που ακολούθησε τον βρήκε εντελώς απροετοίμαστο. Πήγε στο Κογκρέσο χωρίς να έχει αναπτύξει συγκεκριμένο σχέδιο αλλά σχεδιάζοντας να το κάνει. Και το  σχέδιο που είχε στο μυαλό του ,ν’αγοράσει τα ΄΄τοξικά απόβλητα΄΄ ήταν λανθασμένο. Εισάγοντας ίδια ( κρατικά)  κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα δημιούργησε πολύ μεγάλη αίσθηση και όταν το κατάλαβε πάλι αντέδρασε με λάθος τρόπο.Στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα αφήνοντας κενό εξουσίας και οι αγορές κατέρρευσαν.


SPIEGEL: Τι περιμένετε από το νέο υπουργό οικονομικών;

Soros: Νομίζω πως έχουμε ανάγκη ενός ΄΄ερεθιστικού΄΄ πακέτου που θα παράσχει κονδύλια στις κυβερνήσεις σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο προκειμένου να διατηρήσουν τους προϋπολογισμούς τους γιατί το σύνταγμα δεν επιτρέπει να  εκτελούνται ελλειμματικοί.Για να επιτύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπρόσθετα είναι απαραίτητο άλλο ένα πρόγραμμα υποδομών. Συνολικά το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 600 δις δολαρίων.

SPIEGEL: Συν τα 700 δις δολάρια από το ΄΄σχέδιο σωτηρίας΄΄;

Soros: Σίγουρα.Νομίζω είναι μεγάλη ευκαιρία να ασχοληθούμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ενεργειακή εξάρτηση.

………………Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: