Πειραματόζωα για ΄΄χάρη ανήσυχων εταιρειών΄΄;

Είναι λίγο-πολύ γνωστή η συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα ή μη των μαζικών εμβολιασμών που προτείνονται από τις ΄΄αρμόδιες΄΄ αρχές. Απο την άλλη οι ενστάσεις όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος της απειλής που συνιστά για την ανθρωπότητα η νέα γρίπη ολοένα και πυκνώνουν. Οι καταγγελίες σχετικά με  ελλιπή  διαδικασία ελέγχων και δοκιμών όσον αφορά πιθανές παρενέργειες του εμβολίου για τη νέα γρίπη,  προκαλούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και ιδιαίτερα τους γονείς, αφού σύμφωνα με τις αρχές, ανάμεσα στις ομάδες στις οποίες κατά προτεραιότητα θα χορηγηθεί το εμβόλιο, είναι  τα παιδιά.

Χρήσιμο στο σημείο αυτό είναι ένα απόσπασμα από τη θλιβερή ιστορία της θαλιδομίδης. Στο μακρινό Σεπτέμβριο του 1962, όπου κρατικοί υπάλληλοι μπορούσαν να μπλοκάρουν τη κυκλοφορία φαρμάκων και πρόεδροι μπορούσαν να τους παρασημοφορούν  ΄΄σε αναγνώριση της ιδιαίτερης προσφοράς της προς την ανθρωπότητα… με την άρνησή της να εγκρίνει, παρά τις μεγάλες πιέσεις που της ασκήθηκαν, το τρομακτικό φάρμακο θαλιδομίδη, το οποίο προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες βρέφη«.

KelseyΠηγή: wikipedia

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απο την σελίδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου υπάρχει και η παραπομπή στην αρχική πηγή :

http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_thalidomide.htm

΄΄Πώς η τραγωδία της θαλιδομίδης δεν άγγιξε τις ΗΠΑ

Από το 1957, η πώληση της θαλιδομίδης ήταν ελεύθερη στη Γερμανία. Από το 1960, χορηγούταν σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, στον Καναδά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Για την εισαγωγή της και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η φαρμακευτική εταιρεία Richardson-Merrell του Cincinnati, υπέβαλε αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Σεπτέμβριο του 1960 για να διαθέτει τη θαλιδομίδη με το εμπορικό όνομα Kevadon.

Η εξέταση της αίτησης ανατέθηκε στην Kelsey, που μόλις ένα μήνα πριν είχε διοριστεί στην FDA. ‘Ηταν η πρώτη εξέταση ενός νέου φαρμάκου, που αναλάμβανε.

Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο η FDA είχε στη διάθεσή της 60 ημέρες για να εξετάσει μια αίτηση για την έγκριση ενός νέου φάρμακου. Εάν ο αρμόδιος εξεταστής ειδοποιούσε την εταιρεία ότι ο φάκελος της αίτησης δεν ήταν πλήρης, αυτό εκλαμβανόταν ως απόσυρση της αίτησης και η φαρμακευτική εταιρεία θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου την αίτηση με τα επιπλέον στοιχεία. Με κάθε νέα υποβολή το «ρολόι των 60 ημερών» ξεκινούσε πάλι από την αρχή.

Η Kelsey ανησυχούσε για το φάρμακο εξ αρχής. Το ίδιο και ο φαρμακολόγος και ο χημικός που βοηθούσαν την Kelsey στην εξέταση της αίτησης. Οι μελέτες για χρόνια τοξικότητα δεν κάλυπταν μεγάλο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα απορρόφησης και απέκκρισης του φαρμάκου ήταν ανεπαρκή και ο έλεγχος της βιομηχανικής παραγωγής του παρουσίαζε προβλήματα. «Ανησυχούσαμε για τη μη-απορρόφηση», λέει η Kelsey. «‘Οτι θα μπορούσες να χορηγήσεις μεγάλες ποσότητες σε ζώα και σε ανθρώπους χωρίς τοξικότητα. Πιστεύαμε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, σε περιπτώσεις κάποιων ασθενειών ή κατά την παράλληλη λήψη άλλων φαρμάκων, που θα τροποποιούσαν την απορρόφηση, θα μπορούσε να υπάρξει τοξική δράση». Αφού η Kelsey κατέγραψε αυτά τα προβλήματα σε ένα γράμμα της προς την εταιρεία Richardson-Merrell, η εταιρεία έστειλε επιπλέον πληροφορίες, όχι όμως αρκετά καθησυχαστικές για την Kelsey.

«Οι εκθέσεις των κλινικών μελετών έμοιαζαν περισσότερο με συστατικές επιστολές», λέει η Kelsey, «παρά με αποτελέσματα καλά σχεδιασμένων και καλά εκτελεσμένων δοκιμών».

Η Kelsey συνέχισε να ζητάει περισσότερα στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και κάθε φορά το «ρολόι των 60 ημερών» ξεκινούσε πάλι από την αρχή. Ο Dr. Joseph Murray, εκπρόσωπος της εταιρείας Richardson-Merrell, άρχισε να απογοητεύεται. ‘Εκανε συνεχή τηλεφωνήματα και επισκεπτόταν προσωπικά την Kelsey. Διαμαρτυρόταν στους προϊσταμένους της ότι οι ενέργειές της ήταν παράλογες, ότι μπλεκόταν στις λεπτομέρειες και καθυστερούσε αδικαιολόγητα την έγκριση του φαρμάκου. Ωστόσο, η Kelsey δεν ενέδιδε στις πιέσεις.

«Είχα αποδεχθεί το γεγονός ότι θα έρχονταν απειλές και πιέσεις από τη βιομηχανία«, λέει η Kelsey. «‘Ηταν κατανοητό το ότι οι εταιρείες ανησυχούσαν για την έγκριση των φαρμάκων τους»…΄΄

ΥΓ:Οι υπογραμίσεις έγιναν απο εμένα.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: