Η ¨Παγκόσμια τάξη΄΄ σύμφωνα με τα μέλη της BRIC.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει,  η κοινή ανακοίνωση των χωρών της BRIC (Βραζιλία – Ρωσία – Ινδία – Κίνα) μετά το πέρας της 2ης συνόδου των ηγετών τους τον Απρίλιο στην Βραζιλία.

Παραθέτω αποσπάσματα που μεταφράστηκαν από την μεταφραστική μηχανή Goοgle με κάποιες δικές μου τροποποιήσεις (το κατά δύναμη γιατί δεν είμαι και πολύ καλός) .  Ολόκληρο το κείμενο στα Αγγλικά υπάρχει εδώ.

Ολόκληρη η μετάφραση ΕΔΩ.

΄΄

Εμείς, οι ηγέτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Ινδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, συναντηθήκαμε  στη Μπραζίλια, στις 15 Απριλίου 2010 για να συζητήσουμε  σημαντικά θέματα της διεθνούς ατζέντας καθώς και συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών μας.

Συμφωνήσαμε  στα  ακόλουθα:

Κοινό όραμα και Παγκόσμια Διακυβέρνηση

1. Συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι ο κόσμος υφίσταται σημαντικές και ταχείες αλλαγές που τονίζουν την ανάγκη για αντίστοιχες μεταβολές στην παγκόσμια διακυβέρνηση σε όλους τους σχετικούς τομείς.

2. Τονίζουμε την υποστήριξή μας για μια  πολυπολική, δίκαιη  και δημοκρατική παγκόσμια τάξη, βασισμένη  στο διεθνές δίκαιο, την ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, συνεργασία και συντονισμένη δράση και συλλογική λήψη αποφάσεων όλων των μελών.

4. Εκφράζουμε την ισχυρή μας δέσμευση στην πολυμερή διπλωματία με τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και απειλών. Από αυτή την άποψη, επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, με σκοπό να καταστεί πιο αποτελεσματικός, αποδοτικός και αντιπροσωπευτικός, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα πιο αποτελεσματικά. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία που αποδίδουμε στο καθεστώς της Ινδίας και της Βραζιλίας στις διεθνείς υποθέσεις, και κατανοούμε και  υποστηρίζουμε τις προσδοκίες τους να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

Διεθνή οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα

10. Παρά τις  ευοίωνες ενδείξεις, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται σήμερα μια αναθεωρημένη και πιο σταθερή οικονομική αρχιτεκτονική που θα κάνει την παγκόσμια οικονομία λιγότερο επιρρεπή και πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, και ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και διαφοροποιημένο διεθνές νομισματικό σύστημα.

11. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια φιλόδοξη ολοκλήρωση των εν εξελίξει επι μακρόν  καθυστερούμενων μεταρρυθμίσεων  των θεσμικών οργάνων του συστήματος του Bretton Woods. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν  τα ελλείμματα  νομιμότητάς τους. Η μεταρρύθμιση των δομών διακυβέρνησης των ιδρυμάτων αυτών απαιτεί πρώτα απ ‘όλα ουσιαστική μετατόπιση της ισχύος της ψήφου υπέρ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς και των αναπτυσσόμενων χωρών για την συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με το ειδικό βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία. Ζητούμε τη μεταρρύθμιση στην ισχύ ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα, που πρέπει να συμπεριληφθεί στην επικείμενη συνάντηση αυτήν την άνοιξη, και αναμένουμε  τη μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων που έχει κάθε χώρα στο  ΔΝΤ από τη Διάσκεψη Κορυφής της G-20 τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε  στην ανάγκη για μια ανοικτή και αξιοκρατική μέθοδο επιλογής, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, για τις ηγετικές βαθμίδες  του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, το προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών πρέπει να αντανακλά καλύτερα την ποικιλομορφία των χωρών – μελών τους. Υπάρχει ειδική ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών.΄΄

Ανάλυση των συμπερασμάτων της συνόδου και σχόλια υπάρχουν στα Αγγλικά εδώ. Αν μπορέσω θα ανεβάσω αποσπάσματα μεταφρασμένα γιατί λέει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: