΄΄Το μέλλον της διακυβέρνησης΄΄

Ο Νόαμ Τσόμσκι σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι,  (70 σελίδες ΄΄καθαρό΄΄ κείμενο) με τον τίτλο ΄΄Το μέλλον της διακυβέρνησης΄΄ (Government in the future), σε μετάφραση του Άρη Λασκαράτου,  παρουσιάζει συνοπτικά μερικές πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις  και προβληματισμούς που παραμένουν επίκαιροι για ΄΄το ρόλο του κράτους σε μια ανεπτυγμένη βιομηχανική κοινωνία΄΄, παρόλο  που το κείμενο ΄΄μετράει΄΄  ήδη πάνω από 40 χρόνια ζωής (εκφωνήθηκε  από τον ίδιο το συγγραφέα στις 16-02-1970).

Η άποψη που επιχειρεί να τεκμηριώσει  (στα στενά πλαίσια μιας ομιλίας ) και αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ανάλυσής του είναι ότι : ΄΄η κλασική φιλελεύθερη σκέψη, τουλάχιστον στην ιδεατή μορφή της, είναι αντίθετη με τις ιδέες του κτητικού ατομικισμού, οι οποίες είναι εγγενείς στην ιδεολογία  του καπιταλισμού. Γι’ αυτόν το λόγο, η κλασική φιλελεύθερη σκέψη επιζητεί την κατάργηση των κοινωνικών φραγμών και την αντικατάστασή τους με κοινωνικούς δεσμούς, και όχι με ανταγωνιστική απληστία, αρπακτικό ατομικισμό, και ούτε, φυσικά, με εταιρείες – αυτοκρατορίες- κρατικές ή ιδιωτικές. Η κλασική φιλελεύθερη σκέψη, λοιπόν, αν συνδυαστεί με μια κατανόηση του βιομηχανικού καπιταλισμού, μοιάζει να οδηγεί κατευθείαν στον ελευθεριακό σοσιαλισμό, ή τον αναρχισμό αν προτιμάτε.΄΄

Η ραγδαία απομυθοποίηση – αποσάθρωση των όποιων επιτευγμάτων του καπιταλισμού στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ισότητας , οδηγεί στην συνειδητοποίηση ,  από ευρείες ομάδες ανθρώπων, ότι  καπιταλισμός και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατές αν όχι αντίθετες. Μια συνειδητοποίηση που μπορεί υπό προϋποθέσεις  να πυροδοτήσει διεργασίες  για συγκρότηση συλλογικών δράσεων ως απάντηση  στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα της εποχής . Και υπό αυτό το πρίσμα , απόψεις όπως αυτές του Τσόμσκι εμπλουτίζουν το περιεχόμενο της προβληματικής που αναπτύσσεται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: