Όχι αποχή, μαύρισμα… γύρος 2ος.

Πολλά ακούγονται και γράφονται για την σημασία της αποχής από τις εκλογές και τα μηνύματα που στέλνει ή δεν στέλνει.

Το καθολικό δικαίωμα ψήφου, η ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν ΦΥΤΡΩΣΑΝ απο το πουθενά, κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Και το κυριότερο , αποτελούν όχι μόνο ιστορική αλλά και γεωγραφική ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ακόμα και σήμερα.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι δικαίωμα  και όχι μια βαρετή υποχρέωση που μπορούμε να αγνοήσουμε χωρίς να υποστούμε ως άτομα και ως κοινωνία τις συνέπειες. Όσοι υποστηρίζουν την αποχή από τις εκλογές παραβλέπουν (;) το γεγονός πως άλλο πράγμα είναι η απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής (στην ουσία είναι απαξίωση της κομματοκρατίας) και άλλο η απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ που καταλήγει πρακτικά σε απαξίωση της δημοκρατίας μας(έστω και αυτής της ´ευνουχισμένης´, ´δυτικού τύπου´) προς όφελος βαθιά αντιδραστικών δυνάμεων (´δεξιών´ & ´αριστερών´ , της παγκόσμιας διακυβέρνησης ή τοπικών ´νταβατζήδων´ και ´ανθυπονταβατζήδων´) .

Η υποστήριξη της ´´αποτελεσματικότητας´´ της αποχής δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με την (πολλές φορές δίκαια) κριτική για την (όποια) ´´αν-αποτελεσματικότητα´´ της ψήφου. Το πρώτο έχει να κάνει άμεσα με την ιδιώτευση , το δεύτερο με τον καθημερινό αγώνα με στόχο τη δημιουργία των πραγματικών συνθηκών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος μας να εκλέγουμε – επιλέγουμε πολιτικούς και πολιτικές όχι ΑΜΥΝΤΙΚΑ όπως σήμερα αλλά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ . Νομίζω η προηγούμενη διάκριση είναι σαφής και για μένα αυτός είναι ο βασικός λόγος συμμετοχής  στις εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες. ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ. Και εδώ το θέμα της (δημοκρατικής) παιδείας προβάλει επιτακτικά απ’ όποιο πρίσμα και αν αναλύουμε την κατάσταση. Και επεκτείνεται πολύ πέρα από τις εκλογές.

Υπό τις δεδομένες συνθήκες σήψης (απαξίωση πολιτικής & πολιτικών , γενικευμένη διαφθορά, ξύλινη γλώσσα, απουσία-μη λειτουργία μηχανισμών ελέγχου, έκπτωση δημοκρατίας και αποσάθρωση κοινωνικών κατακτήσεων κτλ) η ´καταγγελία´ των συνθηκών και των (όποιων) ´δημιουργών´ της, δια-μέσου της αποχής (δηλαδή η εκούσια ´αναστολή´ – έστω προσωρινή, κατ ουσίαν του δικαιώματος του εκλέγειν), στρώνει ή όχι με τον ένα ή άλλο τρόπο τον δρόμο σε μια περαιτέρω έκπτωση και υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας δίνοντας παράλληλα  τη δυνατότητα σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ μειοψηφίες να αποκτούν δυσανάλογη πολιτική -και άρα κοινωνική- δύναμη με ότι αυτό συνεπάγεται ;

Του Τολιάδη απο το ´ΕΘΝΟΣ´

Επίσης καλό είναι να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στην ψηφοφορία και στην εκλογική διαδικασία (όχι ως τεχνική αλλά ως δημοκρατικός πολιτικός αγώνας που θέτει προς συζήτηση – όχι opengov, ´ανατροπές´ , debate και άλλα παρόμοια newspeak- ενώπιον της κοινωνίας και όχι ενώπιον μη δημοκρατικών θεσμών όπως ΔΝΤ ) όλα τα θέματα – προβλήματα και τα υποβάλει σε ουσιαστική ΔΗΜΟΣΙΑ κριτική) , μια διάκριση που στους καιρούς της γενικευμένης σήψης γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη από τους πολίτες-καταναλωτές-ψηφοφόρους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: