΄΄…μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη΄΄

Tο παραπάνω απόσπασμα, είναι από τον επίλογο της ΜΠΛΕ  ταινίας,  της τριλογίας Trois couleurs ( τρία χρώματα – ΜΠΛΕ , ΛΕΥΚΟ , ΚΟΚΚΙΝΟ-)  του Πολωνού Κριστόφ Κισλόφσκι.

Τα τρία αυτα χρώματα που υπάρχουν στη Γαλλική σημαία  παραπέμπουν  στο τρίπτυχο ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα. Στην ΜΠΛΕ ταινία ο Κισλόφσκι αναπτύσσει  την οπτική του σχετικά με το πάντα επίκαιρο θέμα της ανθρώπινης  ελευθερίας.

ΜΠΛΕ (BLEU) image from  wikipedia

Το κάνει με ένα ανορθόδοξο κατά την γνώμη μου τρόπο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ΄΄ συναισθηματικός΄΄ , εφόσον εστιάζει σε μια προσωπική ιστορία χωρίς αναφορές στις κλασικές κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές σχέσεις κυριαρχίας και στην διαλεκτική τους με το θέμα της ανθρώπινης ελευθερίας. Στον επίλογο ακούγεται  το απόσπασμα από την προς Κορινθίους επιστολή του αποστόλου Παύλου που τελειώνει με την  φράση που αποτέλεσε και τον τίτλο της δημοσίευσης. Το κλειδί -αν υπάρχει- για την πραγμάτωση της ανθρώπινης ελευθερίας, βρίσκεται στην αγάπη, στην αγάπη προς τον πλησίον που η ίδια η Καινή διαθήκη την παρουσιάζει ως το μέγιστο ζητούμενο που ΄΄καταργεί΄΄  τις δέκα εντολές. Μια αγάπη που φτάνει μέχρι το πρόσωπο του εχθρού  Σαμαρείτη και δεν αρκείται στην αγάπη για τους ΄΄δικούς΄΄ μας, τους οικείους, τους ομόδοξους αλλά περιλαμβάνει πρώτα και κύρια τους ΄΄απόβλητους΄΄ της κάθε κοινωνίας.

Εμπλέκοντας όμως την αγάπη στην προβληματική της ελευθερίας, αναδύεται τελικά το έσχατο κατά τη γνώμη μου όριο της ανθρώπινης ελευθερίας και αγάπης.

Η προσωπική θυσία

Τίποτα και ποτέ δεν πρόκειται να στεριώσει σε αυτόν τον γλυκόπικρο κόσμο μας , εαν το πνεύμα της προσωπική θυσίας και κατά συνέπεια η μάχη ενάντια στο φόβο της ενστικτώδους αυτοσυντήρησης (που μπορεί να μετασχηματίζεται αλλά στην ουσία του δεν αλλάζει)  δεν γονιμοποιήσουν τις καρδιές και τα μυαλά μας. Δεν έχουμε κανένα μεταφυσικό ή  επιστημονικό – λογικό  ΄΄δικαίωμα΄΄ στην βίαιη επιβολή κατά των συνανθρώπων μας.

Κανένας νόμος,  καμία  αποκάλυψη , καμία ιδεολογία, καμία επιστημονική αλήθεια  δεν μπορεί να  δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να ΄΄θυσιάσει΄΄ τους όποιους ΄΄άλλους΄΄.

Και η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί μόνο από την προσωπική θυσία ενός εκάστου. Θυσία κοινωνός του άλλου που δεν χωρίζει αλλά ενώνει.

Τα κείμενα της Καινής διαθήκης – πρωτότυπο & νεοελληνική μετάφραση-  προέρχονται απο το κανάλι του χρήστη Feel my name  στο GreekTube

΄΄Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. είτε γλώσσαι παύσονται. είτε γνώσις καταργηθήσεται. εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. βλέπομεν γαρ άρτι δι΄εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη. ΄΄

Απ. Παύλου Α’ Κορ. 13

΄΄Αν μπορώ να λαλώ όλες τις γλώσ­σες των ανθρώπων, ακόμα και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη για τους άλ­λους, οι λόγοι μου ακούγονται σαν ήχος χάλκινης καμπάνας ή σαν κυμβάλου αλαλαγμός. Κι αν έχω της προφητείας το χάρισμα κι όλα κατέχω τα μυστήρια κι όλη τη γνώση, κι αν έχω ακόμα όλη την πίστη, έτσι που να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι ένα τίποτα. Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παρα­δώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ’ ωφε­λεί.

Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη· εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί εκείνος που αγαπάει δεν κομπάζει ούτε περηφανεύεται είναι ευπρε­πής, δεν είναι εγωιστής ούτε ευερέθιστος· ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει. Δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά με­τέχει στη χαρά για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα ανέχεται σε όλα εμπιστεύ­εται, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει.

Ποτέ η αγάπη δε θα πάψει να υπάρχει. Τα θεία μηνύματα των προφητών κάποτε δε θα υπάρχουν πια η γλωσσολαλία θα πάψει θα σταματήσει η γνώση των μυστηρίων του θεού. Γιατί και η γνώση μας και η προφη­τεία μας περιορίζονται μονάχα σ’ ένα μέρος της αλήθειας. Όταν όμως το τέλειο που περιμένουμε θα ‘ρθεί, τότε το μερικό θα πάψει να υπάρχει.

Μικρό παιδί όταν ήμουν, σαν μικρό παιδί μιλούσα, αισθανόμουν και σκεφτόμουν. Άντρας πια όταν έγινα, κατήργησα τους τρόπους του μικρού παιδιού Αλήθεια, τώ­ρα βλέπουμε τα πράγματα θαμπά, σαν μέσα από μεταλλικό καθρέφτη τότε όμως πρό­σωπο με πρόσωπο θα δούμε το θεό. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος, τότε όμως θα γνωρίσω με πληρότητα, όπως και ο θεός μ’ έχει γνωρίσει.

Θα μείνουν τελικά για πάντα αυτά τα τρία: η πίστη, η ελπίδα κι η αγάπη. Και απ’ αυτά, το πιο σπουδαίο είναι η αγάπη.΄΄

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: